ŚRĪLA GOPĀLA BHAṬṬA GOSVĀMĪ – DISAPPEARANCE – 28 JULY 2021 WEDNESDAY — PAÑCAMĪ [PART 1]

ŚRĪLA GOPĀLA BHAṬṬA GOSVĀMĪ JE NAPISAO KNJIGU POD NASLOVOM SAT-KRIYĀ-SĀRA-DĪPIKĀ, UREDIO JE HARI-BHAKTI-VILĀSU, NAPISAO PREDGOVOR ZA SAT-SANDARBHU I KOMENTAR NA KṚṢṆA-KARṆĀMṚTU I INSTALIRAO BOŽANSTVO ŚRĪ ŚRĪ RĀDHĀRAMAṆA U VṚNDĀVANU.

PO UPUTSTVU ŚRĪLA RŪPE I SANĀTANE, ŚRĪLA GOPĀLA BHAṬṬA GOSVĀMĪ JE INSTALIRAO JEDNO OD SEDAM GLAVNIH BOŽANSTAVA U VṚNDĀVANU, BOŽANSTVO ŚRĪ ŚRĪ RĀDHĀRAMAṆA. SEVAITI [SVEŠTENICI] RĀDHĀRAMAṆA TEMPLA PRIPADAJU GAUḌĪYA-SAMPRADĀYI.

STIH 105

śrī-gopāla bhaṭṭa eka śākhā sarvottama

rūpa-sanātana-sańge yāńra prema-ālāpana

SYNONYMS: śrī-gopāla bhaṭṭa — Śrī Gopāla Bhaṭṭa; eka — one; śākhā — branch; sarva-uttama — very exalted; rūpa — Rūpa; sanātana — Sanātana; sańge — company; yāńra — whose; prema — love of Godhead; ālāpana — discussion.

Śrīla Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī, četrdeset sedma grana, bio je jedna od velikih i uzvišenih grana drveta. Uvijek je razgovarao o Ijubavi prema Bogu u društvu Rūpe Gosvāmīya i Sanātana Gosvāmīya.

SMISAO: Śrīla Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī je bio sin Veńkaṭa Bhaṭṭe, stanovnika Śrī Rańgama. Gopāla Bhaṭṭa  je ranije pripadao učeničkom naslijeđu Rāmānuja-sampradāye, ali je kasnije postao član Gauḍīya-Sampradāye. 1433 Śakābda ere [A.D. 1 511], kada je Gospodin Caitanya Mahāprabhu obilazio južnu Indiju, boravio je četiri mjeseca za vrijeme razdoblja Cāturmāsye u kući Veńkaṭa Bhaṭṭe, kome se tada pružila prilika da služi Gospodina, koliko god mu je srce željelo. Gopāla Bhaṭṭa je tada imao priliku da služi Gospodina. Śrīla Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī je kasnije dobio inicijaciju od svog ujaka, velikog sannyāsīya Prabodhānanda Sarasvatīya. I otac i majka Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmīya su bili neizmjerno srećni, jer su svoje živote posvetili služenju Gospodina Caitanye Mahāprabhua. Dozvolili su Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmīyu da ode u Vṛndāvanu i ostavili su svoj život misleći na Śrī Caitanyu Mahāprabhua. Kada je Gospodin Caitanya kasnije bio obaviješten da je Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī otišao u Vṛndāvanu i sreo Śrīla Rūpu i Sanātana Gosvāmīya, bio je veoma zadovoljan i savjetovao je Śrīla Rūpi i Sanātani da prihvate  Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmīya kao svog mlađeg brata i vode brigu o njemu. Iz velike ljubavi prema Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmīyu, Śrīla Sanātana Gosvāmī je sastavio vaiṣṇavski smṛti po imenu Hari-Bhakti-Vilāsa i izdao ga pod njegovim imenom. Po uputstvu Śrīla Rūpe i Sanātane, Śrīla Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī je instalirao jedno od sedam glavnih Božanstava u Vṛndāvanu, Božanstvo Rādhāramaṇa. Sevaiti [sveštenici] Rādhāramaṇa templa pripadaju Gauḍīyasampradāyi.

Kada je Kṛṣṇadāsa Kavirāja Gosvāmī zamolio sve vaiṣṇave za dopuštenje da napiše Śrī Caitanya-Caritāmṛtu, Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī mu je također dao svoje blagoslove, ali ga je zamolio da ne spominje njegovo ime u knjizi.

Zato je Kṛṣṇadāsa Kavirāja Gosvāmī vrlo oprezno spomenuo Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmīya u jednom ili dva odlomka Śrī Caitanya-Caritāmṛte. Śrīla Jīva Gosvāmī je na početku svoje Tattva-Sandarbhe napisao: ,,Bhakta iz južne Indije, koji se rodio u brahmanskoj porodici i koji je bio vrlo prisni prijatelj Rūpe Gosvāmīya i Sanātane Gosvāmīya, napisao je knjigu koju nije sastavio hronološki. Zato ja, sićušno živo biće poznato kao jīva, pokušavam hronološki svrstati događaje u knjizi, u skladu s uputstvima velikih osoba poput Madhvācārye, Śrīdhara Svāmīya, Rāmānujācārye i drugih senior vaiṣṇava u učeničkom naslijeđu. Na početku Bhagavat-Sandarbhe postoje slične izjave Śrīla Jīve Gosvāmīya. Śrīla Gopāla Bhaṭṭa Gosvāmī je napisao knjigu pod naslovom Sat-Kriyā-Sāra-Dīpikā, uredio je Hari-Bhakti-Vilāsu, napisao predgovor za Sat-Sandarbhu i komentar na Kṛṣṇa-Karṇāmṛtu i instalirao Božanstvo Rādhāramaṇa u Vṛndāvanu. U Gaura-gaṇoddeśa-dīpikā [184] se spominje da je ranije, u zabavama Gospodina Kṛṣṇe njegovo ime bilo Anańga-Mañjarī. Ponekad se također kaže da je bio inkarnacija Guṇa-Mañjarī. Śrīnivāsa Ācārya i Gopīnātha Pūjārī  su bili njegova dva učenika,

Ādi-līlā Chapter 10: The Trunk, Branches and Subbranches of the Caitanya Tree

Bhaktivedanta VedaBase: Śrī Caitanya Caritāmṛta Ādi 10.105

Buy Online Copyright © The Bhaktivedanta Book Trust International, Inc.

His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Svāmī Śrīla Prabhupāda, Founder Ācārya of the International Society for Kṛṣṇa Consciousness.

sonagaurangadas

Komentariši